9 Eylül 2011 Cuma

Uyumayan Bebeğinize Öneriler

“Bebeğiniz hala gece boyunca uyumuyor mu?” Siz televizyonun kumandasını elinize her aldığınızda veya tam da siz uykuya dalmak üzereyken uyanıyor mu? Eğer böyle bir durum söz konusu ise, bu yazı ikinizde mışıl mışıl uyumasını sağlayabilir.Bu yazıda bebeğinize yardımcı olabilecek ürünler de var ,belki  bebeğinizin uykucu olmasına yardım edebilir dedim paylaştım.Güzel uykular şimdiden ; )

Bir rutin oluşturun

Bebekler ve uyku hakkında pek çok kitap yazılmıştır ve bunlar dönüp dolaşıp tek bir strateji ile özetlenebilir: Rutin. Philadelphia Çocuk Hastanesinde Uyku Bozuklukları Merkezi’nin müdür yardımcısı ve “Gece Boyunca Uyuma: Bebekler, Çocuklar ve Ebeveynleri Geceleri Nasıl İyi Uyuyabilirler” adlı eserin yazarı olan Jodi A. Mindell şöyle demektedir: "Genellikle her gece aksatmadan uygulamanız gereken üç veya dört egzersiz tavsiye ediyorum". Size özel bu rutini oluşturan aktivitelerin düzenli olarak uygulanması, belli bir dereceye kadar bu aktivitelerin ne olduklarından daha önemlidir. Örneğin, uyku zamanı rutini olarak önce banyo yaptırabilir, ardından bebeğinize yumuşak bir masaj yapabilir ve son olarak ona hikaye anlatmayı seçebilirsiniz.  Aynı şekilde bebeğinizi yatağına koymadan önce besleyebilir, birkaç dakika sallayabilir, sonra da yatağına bırakarak ona hafif bir ninni söyleyebilirsiniz.

Mindell, "Unutmayın ki bebekler saati söyleyemezler ancak onların içsel bir saatleri vardır. Gündüz uykuları ve gece uykusu için belli bir programa bağlı kalmak bu saati ayarlayacak ve bebeğinizin hızlı ve kolay bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olacaktır" diye ekliyor. "Ayrıca, bebeğinizi beşiğine veya yatağına koymadan önce çok fazla bekliyorsanız bebeğiniz fazla yorulabilir ve bu da sakinleşip uykuya dalmasını zorlaştırabilir."

Neler yapabilirsiniz?


• Sakinleştirici uyku hikayeleri En iyi uyku hikayeleri pek çok tekrarlar içeren hikayelerdir. Bunlar gitgide ezberlediğiniz ve bir yerden sonra bebeğinize aynı tempoda anlattığınız hikayelerdir (bu hikayelerin sizi de uyutabileceği aklınızda olsun).

• Yumuşak banyo havluları  Bebeğinizi banyodan sonra yumuşak bir havluya sarmak rutinin rahatlatıcı bir parçası olabilir.

• Sallanan koltuk Gitgide daha fazla kullanılmaya başlanan bebek eşyalarından birisi de sallanan koltuktur. Bu, geceleri uyku  rutininizin önemli bir parçası olabilir, bebeğinizle beraber sallanabilir ve ona sevdiği uyku zamanı hikayelerini okuyabilirsiniz.

İpucu: Eğer bebek odanız varsa hikayeleri orada okuyun. Bu sayede, gece rutininin son kısmı bebeğinizin odasında gerçekleşecektir.

Bebeğinizin uykuya devam etmesini sağlamak

Bazı bebekler temizlik gürültüsüne rağmen bile uyumaya devam edebilirler. Bazıları da odada parmak ucunuzda yürümenize rağmen uyanabilir. Bebeğiniz uyurken evinizde hiç ses çıkmamasını sağlayamazsınız veya bebeğiniz uyurken işlerinize ara veremezsiniz. Fakat eğer bebeğinizin uykusu hafifse, onu rahatsız edebilecek şeyleri minimum düzeye indirmek ve günlük gürültülere rağmen uyumaya devam etmesine yardımcı olabilecek yollar bulmak isteyebilirsiniz.

Neler yapabilirsiniz:

• Bebek monitörü Bebeğinizin sesini ve ağlamalarını alan ve bunları evinizde herhangi bir odaya koyabileceğiniz bir alıcıya ileten en temel modeli seçebilirsiniz. Veya bebeğinizin odasındaki sıcaklığı ölçen bir termometresi veya evinizde herhangi bir yerdeyken bebeğinizi izlemenize olanak sağlayacak bir görüntü ekranı olan daha iyi bir model de seçebilirsiniz. Eğer büyük veya iki katlı bir eviniz varsa, iki alıcısı olan modelleri tercih edin. Bu sayede birini yatak odanızda bırakır diğerini de mutfağa veya oturma odasına koyabilirsiniz.
• "Beyaz gürültü" ve diğer sakinleştirici sesler Bir fan veya nemlendiriciden gelen monoton bir “beyaz gürültü” potansiyel olarak rahatsız edici seslerin engellenmesine yardımcı olacaktır — örneğin kapı zili, telefon sesi, kardeşlerden gelen sesler ve ses çıkaran hayvanlar. Uyku uzmanı Mindell şöyle demektedir: "Bazı bebekler sürekli sesleri rahatlatıcı bulabilir". Ayrıca okyanus dalgaları veya kalp atışı gibi sesler çıkaran özel makineler de bulabilirsiniz. Bazı makineler oyuncak ayı veya kuzu şeklindedir ve bebeğinizin anne karnındayken duyduğu seslere benzer sesler çıkarabilir.

İpucu: Birkaç dakika çalışıp sonra duran makinelere kıyasla sürekli çalışan veya sabit sesler çıkaran makineler  tercih edilir. Mindell "Eğer bebeğiniz biraz gürültülü bir ortamda uyumaya alışırsa ve gece yarısı uyandığında odası sessizse, tekrar uykuya dönmekte zorluk yaşayacaktır" diyor.

Doğru oda sıcaklığını sağlayın

Mindell şöyle demektedir: “İster inanın ister inanmayın, bebeğinizin tamamen sıcak bir odaya ihtiyacı yoktur. Rahat ettirecek düzeyde bir serinliği her zaman tavsiye ederim”. Her bebek için uygun olan tek bir sıcaklık yoktur, fakat eğer bebeğiniz uyandığında terliyse veya elleri ve ayakları üşümüşse, buna göre üzerinin kalınlığını ayarlamalısınız.

Siz nasıl giyiniyorsanız bebeğinizi de o şekilde giydirin. Bebeğinizin kat kat battaniyelerle örtülmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Dolayısıyla tişörtü, pijamaları ve patikleri ona yeterli sıcaklığı sağlayacak kalınlıkta olmalıdır. Ağır battaniyeler, peluş şilte örtüler, yorgan ve yünlü örtüler ani bebek ölümü sendromuna (SIDS) sebep olabilir  ve 1 yaşından küçük bebekler için kullanılmamalıdır.

Neler yapabilirsiniz:

• “Giyilebilir battaniye” Eğer bebeğinizin uyurken ek örtüye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, “giyilebilir battaniye” deneyebilirsiniz. Bu, bebeğinizin ısınmasına olanak sağlayacak fakat onu kısıtlamayacak şekilde tasarlanmış bir çeşit uyku tulumudur. Kolları yoktur, bu nedenle bebeğinizin kolları serbest kalır. Ayrıca alt kısmı kapalıdır, böylece normal bir battaniyenin tersine bebeğinizin üzerinden çıkarılamaz veya üst kısma kayarak bebeğinizin başını kapatamaz (SIDS için bir risk faktörü). Üzerindeki fermuarlar, gecenin bir yarısı bebeğinizin bezini değiştirirken battaniyeyi kolaylıkla açıp kapamanıza yardımcı olur. Eğer gerçekten sıcak bir gece değilse ve bebeğiniz kolları açıkken çok rahat görünmüyorsa uzun kollu bir giysi giydirebilirsiniz.

İpucu: Soğuk yatak çarşafının yaratacağı şok etkisini ortadan kaldırmak için bir sıcak su torbasını ılık suyla doldurun (sıcak değil) ve uyku saatinden 20 dakika kadar önce bebeğinizin yatağına koyun. Bebeğinizi yatağına koymadan önce bunları kaldırın. Bazen pazen bir çarşaf da daha sıcak bir yüzey sağlar ve bebeğinizin duyacağı rahatsızlığı azaltır.

Bebeğinizi yakınınızda tutun

İlk birkaç ay boyunca, birçok ebeveyn bebeklerini kendi odalarında tutmaktadırlar. Bu sayede gece beslemeleri daha kolay hale gelmekte ve bebeklerinin el altında olması güven vermektedir. İşler yoluna girdikten sonra, küçük bebeğinizi odasındaki beşiğine transfer edebilirsiniz.

Neler yapabilirsiniz?

• Basinet  Bebeğiniz genellikle tekerlekli ve yeni doğan bebekler için tasarlanmış küçük bir yatak olan geleneksel bir basinet içerisinde uyuyabilir. Bunu odanıza veya evinizde herhangi bir yere yerleştirebilirsiniz. Yatağınıza monte edilebilen özel bir beşik de satın alabilirsiniz, bu sayede bebeğinizle aranızda sabit bir mesafe oluşturabilirsiniz.

İpucu: Yatak odanızda içinde alt değiştirme malzemeleri ve temiz bir pijama takımının olduğu bir sepet bulundurun, böylelikle gecenin ortasında bebeğinizin altını değiştirmek için onu beşiğinden çıkarmak ve odasına götürmek zorunda kalmazsınız.

Bebeğinizin kendi başına uykuya dalmasına yardımcı olun

Mindell gibi uyku uzmanları bu noktada duyarlı davranırlar: Bebeğiniz mayıştığında fakat hala uyanıkken beşiğine koyun. Eğer bebeğinizi sallayarak veya emzirerek uyutmaya alıştırırsanız, kendi başına uykuya dalmaktan ziyade başkasının onu uyutmasına ihtiyaç duyan bir bebeğe sahip olursunuz. Kollarınızla uyku arasındaki geçişi hafifletmenin bir yolu da bebeğiniz uykuya dalarken birşeylere bakmasını sağlamaktır.

Neler yapabilirsiniz?

• Dönence veya gece lambası Mindell şöyle demektedir: "Bebekler beşiklerinde bir şeyler izlemeyi severler". Işıklı taklit akvaryumlardan (elbette yakınlarda bir masaya gerçek bir akvaryum da koyabilirsiniz) tavana yıldız yansıtan gece lambalarına ve müzik çalarak hareket eden dönencelere kadar bebeğinizi yatağında eğlendirebilecek onlarca ürün bulabilirsiniz.

İpucu: Bebeğiniz oturabildiğinde, beşiğinden dönenceyi kaldırmalısınız. Bunu uzanamayacağı bir mesafede tavana asabilirsiniz, böylelikle bebeğiniz hala ona bakabilir. Altını değiştirirken kıpırdanmasını engellemek için alt değiştirme masasının üzerine de asabilirsiniz
Bebeğinizin Beşinde Hareketli Oyuncaklar Asın


İlk aylarda yatış pozisyonunu ayarlamak için destek yastıkları kullanabilirsiniz

Hiç yorum yok: