17 Eylül 2011 Cumartesi

Çocuğunuzun Odası Nasıl Olmalı -Dr. Montessori-

Çocuğunuz yatak odası, evde ‘benim özel mekanım’ diyebildiği belki de tek yerdir. O halde yapacağınız ufak değişikliklerle siz de bu mekanda Montessori prensiplerini hayata geçirmeye başlayabilir böylece gününün büyük çoğunluğunu bir Montessori( okulunda geçiren çocuğunuzun evde de kendi işini kendi halletmesine olanak sağlayabilirsiniz. Dr.Montessori 'ye göre Montessori yöntemi;''Çocuğa , bilgiyi dolaylı olarak öğretir ve çocuklar kendi kendilerine yetebilmeleri,bakabilmeleri için yardımcı olur”
Evinizde çocuğunuza hazırlayacağınız oda,aynı zamanda onun öğrenme alanı da olacaktır,kendi oyun alanını kurup değiştirip,düzeltebilmelidir.
YATAK: Dr. Montessori özellikle küçük çocukların yüksek beşiklerden ziyade yere yakın yataklarda yatmalarını tavsiye etmektedir. Bu onların kalkmak istediklerinde ağlamadan kendi kendilerine rahatça yataktan kalkmalarını sağlar. Bu özgürlük içinde yatağına kendi yatıp, yatağından keni kalkmaya alışan çocuğunuz ileride ya düşerse korkusu ile karyolasının kenarlarına yastık ve minderler koymanıza ihtiyaç duymaz.
Eğer çocuğunuzun çok küçük yaşlardan itibaren yatağını kendisinin toplamasını istiyorsanız şatafatlı ve düzeltilmesi güç yatak örtüleri ve nevresim takımlarından ziyade daha basit ve sade yatak çarşafı ve yorganlarını tercih etmelisiniz. Çocuğunuzu yatağını toplamaya alıştırmak için önceleri onunla beraber çeşitli oyunlar oynayarak yatağı toplayabilirsiniz. Mesela çocuğunuz yorganın bir ucundan tutsun, siz diğer ucundan tutun.Yorganı yukarı aşağı salladığınızda ortaya çıkan rüzgar çocuğunuzu çok neşelendirecektir. Yaşı ilerledikçe yavaş yavaş ona yatağını nasıl düzelteceğini gösterebilirsiniz.

GARDIROPLAR: Kendi boyunu hayli aşan çekmece ve gardıroplara çocuğunuzun üstünden çıkardıklarını düzgün bir şekilde koymasını beklememelisiniz. Özellikle çekmeceler, sık kullanılan kıyafet dolabı ve oyuncak dolabı mutlaka çocuğunuza uygun boyutta olmalıdır. Kapının arkasına onun boyuna uygun şekilde asacağınız birkaç çengel çok işe yarayacaktır. Dolapların kapısı güvenlik ayarlamaları yapılmış şekilde sürgülü olabilir. Eğer mümkünse çekmecelerin her birinin kapağına içindekini gösteren bir resim yapıştırın (Örneğin; çorap çekmecesine bir çorap resmi) böylece çocuğunuz her şeyin yerini çok daha çabuk kavrar ve fanilasını çorap çekmecesinde bulmazsınız.
Ütülediğiniz kıyafetleri koyduğunuz sepetten kendisine ait olanları bırakın çocuğunuz kendisi bulsun ve bu kıyafetleri kendisi gruplandırsın. Yaşına göre çoraplar- iç çamaşırları- kazaklar vb. şekilde ayırabileceği gibi renklerine, kumaşlarına vb. özelliklerine göre de gruplama yapabilir.

OYUNCAK KUTULARI: Eğer çocuğunuz odasında oyun oynayarak vakit geçiriyorsa odasını düzenli tutmakta onun sorumluluğunda olmalıdır. Bunun için farklı boyutlarda, kapaklı oyuncak kutuları ve bu kutuları muhafaza edebileceği (tabii ki boyuna uygun) raflar çok kullanışlı olacaktır. Bu kutuları da gerekirse resimlerle etiketliyebilirsiniz. (Tek bir tane çok büyük oyuncak kutusunu tercih etmeyin. Çünkü bu kutuya bütün oyuncaklarını doldurması da çocuğunuza düzen anlayışını benimsetmeyecek aksine bu kutu da zaten yeterince karışık gözüktüğünden bir süre sonra çocuğunuz oyuncaklarını toplamaktan vazgeçecektir).
DİĞER MOBİLYALAR: Eğer çocuğunuz odasında boyama, kesme, yapıştırma gibi faaliyetler yapıyorsa ( Bizler eğer uygunsa kendi odasında bu tür bir köşesinin olmasını tavsiye ederiz)silinebilir bir örtü ile kaplanmış geniş fakat alçak bir masa, iki ya da üç tane sandalye ile bir köşe oluşturun. Birden fazla sandalye koymanız arkadaşlarıyla beraber hoş vakit geçirmesini sağlar. Duvarında da yaptıklarını sergilemesi için bir yer ayırabilirsiniz (mantar panolar bu iş için çok uygundur).Çalışmasını bitirdikten sonra mekanı temizlemesi için kullandığı bir bezi ve gerekiyorsa çocuk boy bir yer paspası olmalı. Ayrıca ayaklı bir karatahtada çocuğunuzun becerilerini geliştirebilmesi için faydalı olacaktır.Bir de Hayal dünyasına renk katacak hikayelerin olduğu küçük bir kitaplık çok iyi olur.








4 yorum:

Deli Anne dedi ki...

Bir kahve sevdalısı olarak, hele ki sade kahve, merhaba demeden edemedim. Sevgiler:)

İdil-Gamze-Mesude dedi ki...

Merhaba,blogumun adını düşünürken masamda duran,sevgili sade kahvem ilham verdi saolsun,sizin blogunuz gibi olması için 40 sade kahve içmek gerekiyor,takipteyim efendim... ;)

yaruze... dedi ki...

MErhaba,
Yolum buralara düştü,hem selam edeyim hemde çocuk odalarına bayıldığımı belirteyim istedim.
Takipteyim :)

asya dedi ki...

2 yaşında kızım için pinterest üzerinden montessori yatakları araştırıyorum. https://surup.net/cocuk-gelisimi/montessori-yatak/ şurada yazar evde kendimizinde yapabileceğini belirtmiş. Siz ne düşünüyorsunuz? Evde yapılmalı mı yoksa satın almak daha mı cazip?