22 Eylül 2011 Perşembe

Meme Kanseri'nde Erken Tanı

Erken tanı için tarama tetkikleri nelerdir?Erken tanı için temelde önerilen birbirlerini tamamlayıcı üç yöntem vardır:
  • Kişisel (Kendi kendine yapılan) meme muayenesi: 16 yaş sonrası, adetin 7-10. günleri arasında ayda bir kez yapılması önerilir.
  • Klinik (Doktor tarafından yapılan) meme muayenesi: 20-40 yaş arası 1-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren ise yıllık olarak doktor tarafından meme muayenesi yapılması önerilir.
  • Mamografi: Standart düzeyde riski olan kadınlarda 40 yaşından  itibaren yıllık mamografi yapılması meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlamaktadır.
Aylık kendi meme muayenesi ve yıllık mammografisi düzenli yapılanlarda meme kanseri 0.7 cm çapında yakalanırken, kendi muayenesini zaman zaman yapan ve düzensiz mammografi yapılanlarda tümör yakalandığında çapı 1.4 cm olmaktadır. Kendi meme muayenesini yapmayan ve düzensiz mammografi yaptıranlarda tümör yakalanma boyutu 2.3 cm ve bu muayene ve mammografileri hiç yaptırmayanlarda tümör yakalama çapı 3.8 cm olmaktadır. Bu veriler düzenli aylık kendi kendine muayene ve düzenli mammografi yaptıranlarda meme kanserinin çok erken evrede yakalanabildiğini göstermektedir.
Meme kanseri riski nasıl azaltılabilir?Meme kanseri riski günlük yaşamda yapılacak bazı değişikliklerle azaltılabilir. Kilo almamaya dikkat etmek, spor yapmak, yağ içeriği yüksek gıdalar yememek, sigara ve alkol kullanmamak ve menapoz sonrası hormon replasman tedavileri almamak yoluyla risk azaltılabilir. Ailede öyküsü ile genetik geçişli meme kanseri riski yüksek olanlarda yapılacak olan genetik analizler sonucunda genetik bir bozukluk saptanan hastalarda ise, her iki memenin cerrahi olarak çıkarılması ve yerine protez konması, yumurtalıkların (over) alınması veya ilaç tedavisi gibi yöntemlerden birisi uygulanabilir. UNUTMAYIN:
  • Kendi kendine meme muayenenizi her ay düzenli olarak yapınız. Yeni bir şişlik veya yara ile karşılaşırsanız hemen merkezlere başvurunuz.
  • Kırk yaş sonrasında mutlaka yılda bir kez mammografi yaptırınız. 
  • Erken tanı hayat kurtarır.
  • Düzenli takiplerinizi yaptırınız.  Meme kanseri belirtileri ve risklerini öğreniniz. Bunlardan birisi veya birkaçı siz veya yakınlarınızda varsa, hemen doktorunuza başvurunuz.
  • Tanı ve tedavi için Meme Hastalıkları Ünitesi olan bir hastanede ısrarcı olunuz, çünkü en iyi sonuca birlikte ve uyumla çalışan profesyonel bir ekiple ulaşılabilir.
  • Memeniz olmadan yaşamak zorunda değilsiniz. Memenizin tümör ameliyatı esnasında tekrar yapılabilmesi seçeneğini doktorunuzla mutlaka tartışınız. 
  • Memenizin hepsi veya bir kısmının alınması seçeneklerini ayrı ayrı konuşup her bir yöntemin farkını ve avantajlarını öğreniniz
Her banyodan sonra adetin 7. ila 10. gününde yapılmalıdır.
Ayna karşısında eller belde olacak şekilde durulur.
Bu sırada memenin rengine, boyutuna, şekline bakılır.
Her iki memenin eşit olması gerekmektedir.
Eğer meme derisinde çöküntü, kızarıklık, şişlik, meme başında içeri çökme veya meme başının diğer meme başına göre farklı yöne bakması meme problemi lehine bulgulardırKollar yukarı kaldırılarak yukarıda sayılan değişiklikler tekrar aranır.Yatar posizyonda her iki meme parmak uçları yardımı ile muayene edilirBenzer şekilde meme muayenesi ayakta yapılabilir. Hastaların bir kısmı meme muayenesini banyoda daha rahat yaptıklarnı bildirmişlerdir. Muayene esnasında tüm memenin hissedilmesi gerekmektedir.Sağlıklı mutlu günler dilerim ;)

KAYNAK:http://www.yeditepehastanesi.com.tr

Hiç yorum yok: